מגזין שוק / גיליון 03

MY BAG

מאת מיכל שוב

 

הוא טייל וביקר במאות שווקים בעולם והפעם בחר ללקט מהדשופרא של שרונה מרקט. השף והמותג ישראל אהרוני יצא מה"הירו ראמן בר" שלו לסיבוב קניות במרקט ואלו בחירותי

 

"בכל מקום בעולם שאליו אני מגיע, דבר ראשון אני הולך לשוק, משום ששווקים הם הם הלב הפועם של העיר או הכפר, ומציגים לא רק את התוצרים החקלאיים או הקולינריים של המקום אלא גם את המורשת התרבותית שלו". כך ישראל אהרוני, 65, נשוי ואב לארבעה, תושב תל אביב, מבכירי השפים ומחלוצי המטבח העילי בישראל ובין התורמים העיקריים להתפתחות תרבות האוכל בארץ. אהרוני שחתום על עשרות ספרי בישול, מדורים בעיתונים, תכניות טלוויזיה ומסעדות מיתולוגיות, נהנה לבשל בימים אלה ב"הירו - ראמן בר" - בר מרקי הירו בסגנון חופשי הממוקם במרכז מתחם שרונה מרקט ומושך אליו אלפי סועדים מדי שבוע.

על הידע העצום שלו בתחום הקולינריה ועל ביקוריו של אהרוני בשוקי אוכל ברחבי העולם אפשר ללמוד מהסדרה הדוקומנטרית המצוינת "המסע המופלא של אהרוני וגידי", העוקבת אחרי השף ושותפו לסדרה, הזמר גידי גוב, במסעותיהם בעקבות אוכל ברחבי העולם. העונה הרביעית, המשודרת בימים אלה בערוץ 10, עוסקת באוכל רחוב ומרתקת הרבה בזכות הבקיאות של אהרוני בתוככי כל מטבח והסקרנות האינסופית שלו לטעום ולהריח.

מדי יום שישי אהרוני מכין ארוחה למשפחה המורחבת - כעשרים איש. לדבריו, אין לו מטבח מועדף, התפריט והמנות משתנים על פי מצב רוחו ולפי ההשראה שנחה עליו ביום הבישול. בצהרי יום חמישי אנו מתלווים אליו לשרונה מרקט ומגלים שבחר בשש חנויות אוכל שמרכולתן מאגדת יחדיו את אבות המזון: בשר ודגים, גבינות, פירות וירקות, וכמובן תבלינים, שהם מאסט בכל מזווה.

ב"קרלברג" הוא בוחר מבחר נקניקים ובשרים מעושנים שמהם הוא מתכוון להכין כריכים שהוא מאוד אוהב. בקצביית לאטי הוא מבקש שישקלו עבורו כתף טלה מגולגלת וקשורה שאותה יצלה בשלמותה עם שמן זית ועשבי תיבול וראשי שום טריים שקנה במשק זינגר. ב"פיש שופ" הוא דג ברבוניות שמאוחר יותר יצלה אותן בתנור או יטגן אותן בשמן זית ובכל מקרה יוסיף רוטב עגבניות ובזיליקום. בקליית חממה הוא משתהה לנוכח ההיצע המפואר ולאחר זמן יוצא עם הרבה פירות יבשים, משמשים מיובשים, צימוקים אוזבקים, לימון פרסי מיובש ומהם יכין אורז עם פירות יבשים. ב"לה פרומג'רי" בוצעים עבורו סוגי גבינות איכותיות, כמו גבינה כחולה שאותה הוא אוהב לאכול עם פירות. הוא מסביר שגבינות כאלו הוא אינו מבשל אלא נוהג לאכול בתענוג גדול כפי שהן. במשק זינגר הוא ממשש ומריח את הפירות והירקות האורגניים, בוחר הרבה מהם, בין השאר חצילים שישרוף כבר מחר על הכיריים ויוסיף יוגורט, טחינה והמון עגבניות שיצלה בתנור עם שמן זית, מרווה וצ'ילי.

על השאלה כיצד בכלל ניתן לבחור מכל השפע ששוק מציע, עונה אהרוני ש"הבחירה היא מעורבת. אני בא עם רצונות וצרכים ברורים, אבל גם בוחר בחירה ספונטנית, על פי מה שקיים והוא במצב טריות גדול ומגרה להכין ממנו משהו. מהבחינה הזאת, לשרונה מרקט יש יתרון עצום כשוק המזמן חוויית קנייה נוחה וקומפקטית, כיוון שאפשר לרכז קנייה גדולה ולהתמקד כאשר המבחר עדיין גדול ואיכותי".

 

אילו שווקים בעולם שבהם ביקרת הם חובה לאוהבי אוכל?

"השוק הראשון הוא ג'מע אל פנע במרקש, מרוקו, משום שזו מעין מסעדת הרחוב הגדולה בעולם, ריחנית, צבעונית, מלאת טעמים, רעשנית ותוססת במיוחד. שוק נוסף הוא שוק יום א' בעיר קשגר במערב סין, אחד השווקים העתיקים והמעניינים על דרך המשי ההיסטורית, שמנקזת אליה השפעות הן ממזרח והן ממערב. המקום האחרון שהוא ביקור חובה הוא 'סקיג'י', שוק הדגים הגדול של טוקיו, יפן, אחד משווקי הדגים הגדולים בעולם, עם מבחר דגים ופירות ים כפי שאין באף מקום אחר ומשום שתצוגות הדגים בו הן כה אסתטיות ומרהיבות".

 

לאן יהיה הטיול הבא שלך ובאיזה שוק תבקר?

"הנסיעה הבאה היא לברזיל. הפעם האחרונה שהייתי בה היתה לפני עשרים שנה ואין לי שום זיכרון ברור ממנה, ככה שגם בעניין השווקים, אני מצפה להפתעות".

 

רשימת‭ ‬קניות‭ ‬

 

קרלברג

קבב רומני, 7.5 ש"ח ל100- גרם

שינקה מעושן עגול, 10 ש"ח ל100- גרם

גוצולסקיה חי, 11.5 ש"ח ל100- גרם

פפרוני קרלברג, 15 ש"ח ל100- גרם

בייקון חי, 16 ש"ח ל100- גרם

 

קצביית לאטי

רולדת טלה ללא עצם, 199 ש"ח לק"ג

 

משק זינגר - משק אורגני

שרי תמר, 24.90 ש"ח לק"ג

סלק, 9.90 ש"ח לק"ג

חציל, 13.90 ש"ח לק"ג

שום ירוק ,9.90 ש"ח לק"ג

בצל סגול, 13.90 ש"ח לק"ג

סלק עלים, 14.90 ש"ח לק"ג

ארטישוק, 19.90 ש"ח לק"ג

ברוקולי, 24.90 ש"ח לק"ג

מרווה, 5 ש"ח לק"ג

טחינה, 39.90 ש"ח לצנצנת

עגבניות מרוסקות, 11.90 ש"ח לק"ג

כרוב כבוש, 15.50 ש"ח לק"ג

 

קליית חממה

מייפל אמיתי, 39.90 ש"ח ל-250 גרם

שעועית ביבאס, 3.20 ש"ח ל-100 גרם

לימון פרסי, 5.90 ש"ח ל-100 גרם

עדשים שחורות, 1.89 ש"ח ל-100 גרם

צימוק שחור אוזבקי, 8.90 ש"ח ל-100 גרם

תמר סופר ג'מבו מג'הול, 6.60 ש"ח ל-100 גרם

זיתי קלמטה גדול, 5.90 ש"ח ל-100 גרם

פלפל שחור גרוס, 9.90 ש"ח ל-100 גרם

כוסברה הודית שלמה, 8.90 ש"ח ל-100 גרם

זרעי כמון שלם, 8.90 ש"ח ל-100 גרם

משמש אוזבקי, 5.90 ש"ח ל-100 גרם

צימוק אורגני ירוק, 6.90 ש"ח ל-100 גרם

גינגר, 4.89 ש"ח ל-100 גרם

 

פיש שופ

ברבוניה אדומה, 18 ש"ח ל-100 גרם

מטיאס אמיתי, 16 ש"ח ל-100 גרם

הרינג בשמן, 6 ש"ח ל-100 גרם

 

לה פרומג'רי

אמנטל שוויץ, 16 ש"ח ל-100 גרם

גרוייר רזרב שוויץ, 23 ש"ח ל-100 גרם

מוצרלה בופאלו איטליה, 19 ש"ח ליחידה

SHOOK MAGAZINE

מגזין שוק / גיליון 03 / אביב 2016