מגזין שוק / גליון 05

שדות ירוקים

מאת גיא כהן

כשהירקות תמיד-תמיד טעימים וטריים מהמגדל לצרכן, המחירים זולים ואף פעם לא מתייקרים, אין מצב שאתם בשרונה מרקט ולא עוצרים למלא את הסלים ב"איכר הבריאות", הדוכן של אלי יעיש, החקלאי שאוהב ועובד את אדמתו

מחירי הירקות ואיכותם היא בעיה שחוזרת ועולה בשיח הישראלי. לא ברור למה המחירים צריכים להיות כל כך יקרים והמוצר, לרוב, די עלוב, מקורר, מופשר. אז לא עוד. "איכר הבריאות" עם חנות ברחובות ודוכן בשרונה מרקט, מתיימרת להביא לצרכן הישראלי בשורה של טריות, אספקה ישירה מהחקלאי לצרכן וגם מחיר זול ובעיקר קבוע.

"המחירים שלנו קבועים ולא משתנים בשום מקרה", אומר אלי יעיש, הבעלים של איכר הבריאות. "אנחנו כבר שנה פה, בשרונה מרקט, ולא העלינו מחירים בלי קשר למה שקרה במשק. אצלנו לא משנים מחיר, כי העלות שלנו לא משתנה. גם כשהיו חוסרים בשוק, למשל של עגבניות, המשכנו למכור באותו המחיר עד שבאו אלי ירקנים לקנות במחירים זולים יותר ממה ששיווקו להם".

יעיש, בן 65 ממושב עין הבשור שבעוטף עזה, מאגד תחתיו את המשקים שלו, של ילדיו ושל עוד כמה שכנים מהמושב. הוא גדל ברמת גן, בשכונה שליד הפארק הלאומי עם שטחים עצומים לגידול ועם משק עזר לכל בית. "היינו שייכים לזרם התימנים בהתאחדות החקלאים בישראל", הוא אומר, "למדתי בבית ספר חקלאי ואהבתי את העבודה הזאת מאז ומתמיד. הגענו אל המשק שלנו בעין הבשור כמפוני סיני ממושב אוגדה. נתנו לנו קרקע ובנינו מושב עם תקנון ייחודי, לא תחת תנועת המושבים. זה היה חריג ובאמת לא קיבלו אותנו למוסדות, אבל היום אנחנו מסודרים יותר, מאוגדים תחת כל המוסדות ושומרים על התקנון הייחודי. אחד הדברים שלא השתנו הוא המוסד של 'בן ממשיך' והבנים והבנות שלי באמת ממשיכים בחקלאות. הילדים שלי הם דור שני, הבנות נשואות לחקלאים בסביבה וממשיכות גם הן את הדרך".

כל הירקות בחנות מגיעים שלוש פעמים בשבוע היישר מהמשקים המשפחתיים וממשקי השכנים. "השינוע ואחזקת החנויות אמנם יקרים ועם כל זאת, אנחנו מסוגלים למכור במחיר זול יותר מרשתות השיווק ומהסופרים הגדולים", אומר יעיש שמציג מחירים לדוגמה: חסה מסולסלת יפהפיה וגדולה - 6 שקלים, עגבניות שרי חצי ק"ג מכל הזנים והצבעים - 8 שקלים, תבלינים: פטרוזיליה, עירית, תימין ועוד - 4 ב-15 שקל, בכמות כפולה מזו שיש בסופר.

בחנות ניתן להשיג גם שפע של ירקות נוספים: בצל ירוק, סלרי, פלפלים קטנים, מלפפוני ביס, שום לפי העונה. "אנחנו מגדלים גם פפאיה שהיא סמל הבריאות וברוקוליני. מנגולד, עלי סלרי, דלעת בעונה. יש לנו גם פרדס של קלמנטינות ללא גרעינים, הראשונות מסוגן שנרשמו כפטנט. לכל חקלאי יש כ-80 דונם וביחד מדובר בשטח עצום שעם שיטות הגידול של ימינו, מספיק לגידול המון ירקות".

יש גם דבש ייחודי ממשק דרוקר, דבש אקליפטוס שלא עבר עיבוד והוא הדבר הכי קרוב לדבש מהכוורת. לאקליפטוס יש סגולה נחמדה מאוד, הוא מרענן את הפה ומעביר ריחות רעים. למשל, אחרי אכילת בצל ושום שטובים לבריאות, מקמטים עלה של אקליפטוס, שמים בפה ויורקים כי הטעם מר. במקרה הזה, הדבש מעביר את המרירות.

עוד מוצר מפתיע ב"איכר הבריאות" הוא צמח התבלין סליקורניה - תחליף מלח לסלט הנקרא גם אספרגוס ימי וייחודו בכך שהוא נטול נתרן. היום ידוע שלמלח השפעות לא טובות על הבריאות, רופאים ממליצים להימנע ממנו ולחולי לב והסובלים מיתר לחץ דם, אסור להשתמש בו. הסליקורניה פותרת את הבעיה הזאת ומאפשרת להמליח ללא הנתרן הבעייתי. ניתן להשתמש בסליקורניה בסלט, בבישול, באידוי, בטיגון ובהחמצה של שלל מזונות. הצמח משתלב מצוין במאכלי דגים, עוף ובשר והוא יעניק לאוכל שלכם טעם מלוח ומעט חמצמץ.

ולמי שמעוניינים בקינוח מירקות, אפשר כמובן להכין שיק ירקות מסלרי, עלי מנגולד, פטרוזיליה, חסות ומלפפונים ולהמתיק אותו בסילאן. יעיש מעיד על עצמו שהוא שותה שייק כזה בקביעות והעיקר הבריאות.

SHOOK MAGAZINE

מגזין שוק / גליון 05 / חורף 2016