מגזין שוק / גליון 05

MY BAG

מאת רני זהר

"שרונה מרקט היא כמו גלויה יפה שיש בה הכל", אומרת ננה שרייר, מלכת הלילה הבלתי מעורערת, אייקון תרבות מקומי ואחת המסעדניות הוותיקות והמוערכות בתל אביב. יצאנו איתה לסיבוב קניות במרקט וגילינו אושר ועושר מוצרים לטבעונית אדוקה

ננה שרייר לא מפסיקה להטיף לטבעונות. היא לא חוסכת בתיאורים גרפיים די מחרידים כאשר היא מדברת על העוול שנגרם לבעלי החיים בדרך לצלחת ובאדיקות של מיסיונרית, היא משכנעת לעבור ל"קולינריה הומאנית, לפיה טעים יותר או טעים פחות, פחות חשובים. מה שחשוב", היא אומרת, "הוא להתחיל לחשוב על מה שאנחנו אוכלים, לקחת אחריות ולהשתדל להפסיק את הסבל בעולם". מיסיונרים עלולים לעתים להעיק, אבל גם כשננה מוכיחה את העולם ומאשימה בהתעללות ובהרג חיות, אתה עדיין מקשיב לה ומתאהב מיד באותנטיות הטבעית שלה, בנועם הדיבור, שהוא ישיר ורך באותה מידה, בדברי השפר שלה וביופיה כמובן.

ננה לא רק מטיפה על טבעונות, היא גם חיה את אמונותיה. לפני כשלוש שנים החליטה לאמץ אורח חיים טבעוני ובמקביל הפסיקה להגיש ב"ננוצ'קה", מסעדת האוכל הגרוזינית שלה, מנות עם מרכיבים מן החי (בשר, גבינות וביצים). בצעד שהצריך אומץ רב, הפכה בין לילה המסעדה מבין המצליחות בתל אביב, לטבעונית, והיום, אחרי שלימדה את לקוחותיה שהמטבח הטבעוני הוא גם עשיר וגם טעים, היא מרוצה מהתוצאה ומספרת ש"ברוך השם, המטבח הטבעוני עובד מצוין והרבה מאוד אנשים באים לאכול אצלנו".

עם אימוץ הטבעונות, החלה ננה לבשל לביתה, ואת קניותיה בשרונה מרקט היא עורכת בהתרגשות ובהנאה גדולה. ברור מה לא ייכנס לסל שלה, וכל בחירה ובחירה היא מנומקת, מדויקת וממוקדת מטרה. דוכן הפירות והירקות של "משק זינגר" הוא בדיוק הכתובת הנכונה עבורה. דלעת פרובאנס ענקית לוכדת את עיניה והיא מתרגשת מולה: "איזו דלעת יפהפיה, רק מלהסתכל עליה, אני מאושרת. נפלאות הטבע! קודם אני הולכת להתבונן עליה ארוכות ולצלם אותה הרבה ואחר כך אכין ממנה סטייק דלעת או אולי מרק כתומים עם גזר ובטטות". היא מוסיפה לסל ג'ינג'ר ("זה צריך בכל בית"), כוסברה, פלפלונים וריג'לה ("לסלט כמובן"), אנונה, זוקיני וברוקולי. "מהזוקיני אני מכינה פסטה זוקיני רואו, ואת הברוקולי אני מאדה ומכינה ממנו גם קציצות עם טופו".

 

מה תאמרי למי שחושב שטופו טעים כמו פלסטיק?

"שטופו הוא בעל טעם נייטרלי, וכמו קנבאס הוא סופח אליו טעמים. אולי יש מי שזה מרגיש לו כמו פלסטיק, אבל עדיף לאכול אותו מאשר חיה שמתה בעינויים סדיסטיים והבשר שלה נרקב בבטן שלך. זה לא טוב, לא לגוף ולא לנפש!".

קשה להתווכח עם טיעונים כאלה ובתחנה הבאה שלה, החנות למוצרים טבעיים "אניס", היא מוצאת תחליף לבשר המת בדמות נקניק סייטן צ'וריסוס (טבעוני כמובן, על בסיס חלבון סויה וחלבון חיטה) שאותו היא תוסיף לסלט תפוחי אדמה קלאסי לשדרוג הטעם. גם תחליף לגבינות מן החי יש ב"אניס" ואת ה"גבינות" המיוחדות על בסיס שמן קוקוס תכניס לסנדוויצ'ים שהיא מכינה לבנותיה לארוחות הבוקר. אלו גבינות חדשות שאני בודקת והן טעימות ממש", היא מעידה. תערובת הקטניות להכנת חביתה היא עבור "הקטנה שלי, בת חמש וחצי, שבבתים של חברים מפתים אותה בחביתות ביצים, וזה תחליף נהדר שהיא מאוד אוהבת".

 

מטבח טבעוני לא הופך את החיים למסובכים כי "אין מה לאכול"?

"להפך, זה מקל על החיים. הבישול הרבה יותר קל וגם הרבה יותר נקי. אני למשל מבשלת פעם בשבוע קטניות, מקפיאה ומשתמשת כל השבוע. יש כל כך הרבה מוצרים שאפשר לבחור בסופר חוץ משניצל ובשר בקר, ואני מאמינה שהרגלים אפשר לשנות. כולם רגילים בבוקר לאכול קוטג', גבינות, ביצים, ולא מחפשים אלטרנטיבות - זה הרגל וצריך רק לשנות וזמן להסתגלות, משהו כמו חודשיים-שלושה, ואז מגלים עולם מופלא".

ב"אניס" היא מקנחת בשוקולדים טבעוניים על בסיס חלב אורז ושקדים, ומעידה ש"השוקולדים האלה טעימים בטירוף". משם היא קופצת ל"אנשי הזית" ובוחרת פסטה קונקיליוני, ("שאף פעם לא ניסיתי ונראית לי מגרה"), טחינה משומשום מלא אתיופי ("כל מטבח חייב טחינה ואפשר כמובן לאכול אותה גולמית"), ממרח עגבניות, ממרח צ׳ימיצ׳ורי וטפנד זיתים קלמטה, קרם בלסמי כמהין וקרם מצומצם מחומץ בלסמי ("שיהיה עם מה לעבוד").

בדוכן של "מזרח ומערב" היא מוסיפה אצות מיובשות ש"כשמבשלים אותן עם קטניות הן סופחות אליהן את הגזים ומונעות ריחות לוואי אחרי הארוחה", היא מסבירה בחיוך, ומצרפת אל אצות הפלא גם חלתית מהרג׳ה - תבלין הודי דומיננטי עם טעם של כמהין, גם הוא נגד גזים מיותרים. אל הפריחולס - מחית שעועית מטוגנת - היא מתייחסת כמו אל חומוס ומורחת על כריכים, מגררת מעל עגבניות ומוסיפה חריף - "יוצא אחלה ממרח טעים". ב"מזרח ומערב" היא מוצאת עוד כמה מוצרים הכרחיים למטבח שלה, כמו קרם קוקוס, מי קוקוס, חומץ בטעם עשבי תבלין, ושמחה לגלות גם מקלות על בסיס קמח חיטה וקמח כוסמת ש"אני מוסיפה למרק במקום אטריות, עם המון ירקות וקטניות, ומקבלת ארוחת סופר-פוד מלאה בחמש דקות". מלכת הלילה של תל אביב נפרדת מ"מזרח ומערב" לא לפני שהיא מורידה בהנאה מרובה סאקה הקוצורו ג׳ונאמי בכוס אישית ופונה אל עבר ה"סוהו", דוכן כלי בית וגאדג'טים.

"מה שהיה לי הכי קשה במעבר אל הטבעונות היה הוויתור על נעלי עור ועל תיקי עור - היה לי קשה מאוד להיפרד מהם", מתוודה ננה בעודה מאמצת תיק גב ב"סוהו". "בסופו של דבר ויתרתי עליהם, גם על תיקי עור של דניאלה להבי שעוד לפני שהייתי מכניסה אליהם משהו, הייתי קורסת מכובד המשקל. נשים כמו נשים סוחבות חצי עולם איתן, והתיק הזה הוא פשוט מושלם כי הוא מתקפל וקל משקל". גם בקבוקי השתייה ב"סוהו" עונים על דרך החיים הטבעונית שמכבדת ושומרת על הסביבה. "במקום כל הזמן למחזר את הפלסטיק ולרוץ למתקן, יש את הבקבוקים הרב פעמיים האלה, שפשוט ממלאים אותם במים וחוסכים בחומר ובאנרגיה", היא מסבירה, ומגלה עוד צד, נוסטלגי ורומנטי, באישיותה כאשר לבסוף היא מבקשת לעצמה ב"סוהו" עט כתיבה. "זה כי נעים לכתוב איתו", היא מסבירה, "לעזוב לפעמים את המקלדת והמחשב, לכתוב ממש, להרגיש איך המילים שלך ממלאות את הדף...". להתאהב בה, כבר אמרנו.

 

רשימת קניות

 

משק זינגר:

ברוקולי, 10.33 שקל

פסטה פוזילי אפונה של פליסיה, 13.90 שקל

פסטה פוזילי עדשים של פליסיה, 13.90

פלפלונים, 11.90 שקל

זוקיני, 12.08 שקל

אנונה, 20.33 שקל

ג׳ינג׳ר לא אורגני, 19.90 שקל

ריג׳לה (רג'לת הגינה), 6.00 שקל

כוסברה, 6.90 שקל

דלעת פרובנס, 177.38 שקל

 

אניס:

סייטן נקניק צ׳וריסוס, 24.90 שקל

״גבינה״ על בסיס שמן קוקוס בטעם מעושן Vio Life, ‏25.90 שקל

״גבינה״ עם שמן זית Vio Life, ‏25.90 שקל

לאבנה על בסיס שמן קוקוס Vio Life, ‏22.50 שקל

"גבינה" משו משו מלוחה 5% שומן משמן קוקוס, 22.50 שקל

גבינה בולגרית ״ליב״ טבעונית משמן קוקוס, 24.50 שקל

גבינת רוקפור ״ליב״ על בסיס שמן קוקוס, 24.50 שקל

שמן קוקוס בכבישה קרה אורגני, 39.90 שקל

טופו אורגני משק וילר, 14.90 שקל

תערובת קטניות להכנת חביתה, 13.50 שקל

תחליף ביצה לאפייה, 25.90 שקל

סבון גו ג׳ייסון ללא מלחים מלאכותיים, 900 מ״ל, 88.50 שקל

שוקולדים טבעוניים על בסיס חלב אורז ושקדים iChoc, ‏16.90 שקל

 

אנשי הזית:

פסטה קונקיליוני, 16.00 שקל

טחינה אנשי הזית משומשום מלא אתיופי, 30.00 שקל

ממרח עגבניות מיובשות אנשי הזית, 17.00 שקל

ממרח צ׳ימיצ׳ורי אנשי הזית, 17.00 שקל

טפנד זיתי קלמטה אנשי הזית, 17.00 שקל

קלמטה מגולען, 15.00 שקל

שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה בטעמים (אורבקינה, קורטינה, קורוניקי), 44.00 שקל

קרם בלסמי כמהין של אוליטליה, 42.00 שקל

קרם מצומצם מחומץ בלסמי של Glaze,‏ 30 שקל

 

מזרח מערב:

סאקה הקוצורו ג׳ונאמי בכוס אישית, 22.00 שקל

שיכר שזיף יפני מתוק עם פרי שלם, 10.00 שקל

משקה בטעם קוקוס עם ציפת קוקוס, 6.00 שקל

סאקי ג׳ונאמי ג׳נגו מיושן, 31.50 שקל

קרם קוקוס, 8.50 שקל

מי-קוקוס עם אלוורה, 10.00 שקל

פריחולס - מחית שעועית שחורה מטוגנת, 12.00 שקל

אורז בסמטי הודי Banno, ‏21.00 שקל

מקלות על בסיס קמח חיטה וקמח כוסמת, 15.00 שקל

מחית פטריות פורצ׳יני עם כמהין קיץ שחורות, 45.00 שקל

חטיף אפונה בציפוי וואסבי, 14.90 שקל

אטריות אודון טריות מחיטה, 5.00 שקל

חומץ 5% בטעם עשבי תבלין, 16.50 שקל

פנקו פירורי לחם, 6.00 שקל

אצות קומגו מיובשות, 10.00 שקל

אצות וואקאמה מיובשות, 16.00 שקל

אצות היזוקי מיובשות, 15.00 שקל

חלתית מהרג׳ה, 20.00 שקל

טופו, 15.90 שקל

 

סוהו:

בקבוק ילדים ‎Contigo‏, 89.90 שקל

בקבוק שתייה ‎Contigo‏, 99.90 שקל

תיק גב מתקפל ‎Reisenthel‏, 79.90 שקל

קופסא לחטיפי ירקות Joseph Joseph, ‏49.90 שקל

עט ראש דשא Kikkerland, ‏11.90 שקל

 

SHOOK MAGAZINE

מגזין שוק / גליון 05 / חורף 2016